dissabte, 8 d’octubre del 2016

ST. TOMÀS DE VILLANUEVA



        



    

      Tomás Garcia Martínez naix a Fuenllana en 1486, poble dels seus iaios materns, ja que en el poble en que vivien els seus pares hi havia una epidèmia de pesta. Però la seua infància i joventut transcorre en Villanueva de los Infantes (Ciudad Real) de ací el seu nom. Encara que la seu família era potentada, moltes vegades el xiquet anava nuet perquè havia donat els seus vestits als pobres. Tomàs va estudiar arts i teologia en el Col·legi major de S. Ildefonso de la Universitat d’Alcalà d’Henares, va ingressar en l’ordre de San Agustí, en Salamanca en 1516 i en 1518 va ser ordenat sacerdot.
      Va gaudir d’una gran fama per la seua austeritat personal ( arribant a vendre el matalàs on dormia per donar els diners als pobres) i per la seua pràctica continua e infatigable de la caritat, especialment amb els orfes, donzelles pobres i sense dot i amb els malalts. Però disposava d’una concepció intel·ligent de la pietat i així, encara que donava almoina, procurava cercar una solució a la pobresa mitjançant la redenció activa d’ella, donant treball als pobres.El Rei Carlos I li oferí el arquebisbat de Granada, però va renunciar i en 1544 va ser nomenat arquebisbe de Valencia. Alguns dels seus sermons arremeteren contra la crueltat de les festes dels bous. Va morir a conseqüència d’una angina de pit en 1555 als 66 anys. Va ser canonitzat el 1 de novembre de 1658 i la seua festa en el calendari catòlic es celebra el 10 d’octubre
      Se sol representar amb el vestit pontifical, capa pluvial, bàcul i amb una bossa com a mostra de la seua pràctica de la caritat. De vegades porta un llibre ( l’equilibri entre la contemplació i l’estudi propi de la seua Ordre).
     En Benilloba tenim un carrer a l’advocació d’este Sant: el carrer St. Tomás amb un taulell que representa al Sant. Este Taulell és recent, el va manar a fer el propietari de la casa on esta el retaule per substituir l’antic al qual ja li faltaven algunes Manises. No se sap on està l’antic. En este retaule St Tomàs de Villanueva apareix amb el vestit propi dels bisbes: la capa pluvial, el bàcul i la mitra. I esta donant almoina a un xiquet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada