diumenge, 3 d’abril del 2016

CONEIXEM? PALANCA

      Sabrieu dir-me que és este artilugi? per a que servia? i el seu nom?
Ara crec que ja no és gasta o tal vegada encara se'n construeix algun, però no fa massa anys era prou habitual.




SOLUCIÓ:

         Efectivament  l’objecte de la foto és un pontet de fusta que s’utilitzava per creuar el riu. Estava fet de 4 o més troncs o garrots de fusta posats longitudinalment, uns al costat dels altres  i damunt  els travessaven unes fustes planes que amb claus eren clavades als troncs. Açò es posava damunt del riu per creuar-lo les persones, allí on era necessari per anar a les hortes. I amb una corda o cable de fils d’acer que és lligava per un extrem al pas i per l’altre a algú arbre de la riba permetia que en cas de crescuda del riu, este l’apartara a un costat però no se’l emportara, i el tornaven a col·locar al mateix lloc. Este artilugi s’anomenava “pas “, “passera” però també, com molt bé diu Vicent R. “PALANCA”. I d’este mot era del que jo volia parlar: jo creia que era un mot perdut, que no s’utilitza,  però encara és conserva en la memòria d’algú. El mot “palanca” ve del llatí “palanga” i esta del greg “ phàlagx” i significava barra o garrot. I en Benilloba  és conserva en la toponímia: la partida de la PALANCA que eren les hortes que coneixem com la piscina de Masero o Racoquet i les superiors.

5 comentaris:

  1. Creo que eran puentes, ahora ya no hacen falta el rio esta seco.

    ResponElimina
  2. Jo he sentit dir a mom pare moltes vegades que aixó és una "palanca" efectivament per creuar el riu. Desafortunadament ara no hi ha riu.
    Vicent Ripoll

    ResponElimina
  3. És un pontet per poder passar creuar un riuet o una séquia, no?
    Maria J.Julià Ripoll

    ResponElimina
  4. Crec que els anomenàvem passos. Aquest mot té moltes accepcions, però quan anava acompanyat del punt geogràfic implícitament ja aclaria el context. Per exemple, el pass de la xopà fosca permetia passar d'una banda del riu on està la xopà(da) fosca a l'altra banda i també en sentit contrari. Que me'n recorde, a la Teuleria en hi havia un altre, al molí Raimundo, a la canal, al llavador de baix, ... Estos passos eren més on menys elaborats en funció del trànsit, me'n recorde d'un (que després el van fer d'obra), pel caminet que abaixava del cruce d'entrada al poble i creuava el riu per anar a la piscina Racoquet.
    Ferran Monllor

    ResponElimina