divendres, 17 de gener del 2014

CONEIXEM?

       Vaig a preguntar per un mot, ja pràcticament desaparegut, que sols es conserva en la memòria dels més majors, però que ampliaríem els nostres coneixements si l’arribarem a conèixer. Tan sols donaré com a pista que es tracta d’una unitat de mesura. 
Que és un EIXEM?




         En temps passats quan s’utilitzava a l’home com a referència per a les unitats de mesura i abans  d’establir el metre com a unitat  internacional  es feia servir un altre sistema per a mesurar la llargària de les coses o la distancia entre dos punts. I de menor a major les unitats de mesura eren  les següents:
·        DIT: mesura corresponent al gruixut d’un dit ( seria  aproximadament  1.65 cm)
·        PAM: distància entre la punta del dit polze i la del dit menut, tenint la mà oberta i els dits estesos  (aprox. 20 cm.)
·        EIXEM: Com molt bé diu en nostre amic Olivier  era la distància compresa entre l’extrem del dit polze i    l’extrem de l’ índex (aprox. 13.5 cm)
·        PEU: correspon aproximadament a la llargària del peu humà (aprox. 26 cm)
·        PASSA: llargària d’un pas humà, que correspon a tres peus o quatre pams (aprox.80 cm)
·        BRAÇA:distància entre els extrems de les dues mans tenint els braços en creu (aprox. 1.60cm)
LLEGUA: l’equivalent a 20000 peus (aprox. 4 Km.)

1 comentari:

  1. Si no me equivoco, un eixem en valenciano corresponde en castellano a un xeme (forma antigua) o jeme (forma actual). Viene del latín semis, que significa mitad. Es la distancia que hay desde la extremidad del dedo pulgar a la del índice, separado el uno del otro todo lo posible y mitad, porque un eixem o jeme corresponde a la mitad de un pie, otra unidad de longitud (el pie castellano equivalía creo a 27 centímetros más o menos, es decir que un eixem equivalía a 13.5 centímetros). ¿Es la buena repuesta ?

    ResponElimina