diumenge, 20 de gener del 2013

PUJADA A BENILLOBA



Esta foto de la qual desconec qui es el propietari va eixir al periòdic Ciutat d’ Alcoy en  octubre de 2011 quan celebràvem el 400 aniversari de la carta pobla. La foto ens mostra una imatge prou canviada  de l’entrada del poble. En ella veiem que ja havia estat construïda la nova carretera , l’obra es va fer en el primer decenni del S. XX, ja que l’anterior carretera anava sota esta però a nivell de les hortes  i creuava el riu per dintre seguint una filera de pedres planes que evitaria que els carros i animals s’enfonsaren en el fang . Açò últim és una hipòtesi que la base en el fet de que vaig vore, abans de que feren l’última reforma del pont i després d’una forta riuada, esta línea de pedres planes que creuava de forma diagonal, no recta, el llit del riu, d’esta forma s’oferia menys resistència a la força de la corrent. Desprès la carretera pujaria  el marge fent ziga-zaga amb voltes de 180º. Continuant datant la foto podem dir que va ser feta abans dels anys trenta quan es va fer la avinguda  i li se va donar l’eixida actual  a la carretera per baix de l’almàssera dels Ginesos. Aleshores podem dir que la foto estaria feta en un interval de temps que aniria entre 1910 i 1930.Encara podria afinar un poc més dient que ací, en esta foto,encara no estava feta la baixada de la plaça del Castell a la avinguda, la qual cosa es va fer en la dècada del vint, per tant la podem situar en la segona dècada del S. XX.  Coses que podem apreciar en la foto i que ara ja no estan  serien :
-l’ antiga pujada al poble: una vegada creuat el pont, la carretera d’entrada al poble continuava a l’esquerra en una lleugera pujada cap a la Colaeta i abans d’arribar a esta giraria 180º cap a la dreta  empinant-se un poc més, i l’altura de la ferreria tornaria a girar a l’esquerra i ja seguiria per l’actual avinguda, i entraria al poble per la plaça l’Omet. L’actual entrada per la costera de la Plaça del Castell no existia.
-La casa senyorial dels senyors del poble:Contes d’Aranda i desprès de Revillagigedo i probablement l’antic alcasser musulmà desaparegut en 1958.També s’aprecia el buit que va deixar la desaparició d’una antiga torre en la cantonada de la casa senyorial entre l’avinguda i la pujada a la Plaça del   Castell. He sentit contar que el xiquets pujaven des de la plaça per un caminet estret a una replaceta que anomenaven la torreta.
O TEMPORA ! O MORES!
WebRep
Calificación general
Este sitio no tiene calificación
(no hay votos suficientes)

2 comentaris: