diumenge, 13 de gener del 2013

BUSQUEM!!!





            

                   La seua història es perd en la nit del temps. Feta pel home i utilitzada pel home benillober, generació rere generació ha estat en la base de l’economia del poble. Sabeu que és? I on està?





Corretgeta descoberta
Esta pedra era un partidor. I la seua funció era la de repartir l’aigua en tres parts iguals. Estava dintre de la sèquia  en una caseta  en el mateix molí Raimundo. La caseta estava tancada en clau i a ella sols podia accedir el manador d’aigües.  Abans de la pedra s’ajuntava l’aigua (fins a tres files ) que venia d’un assut que es construïa en el riu un centenar de metres més amunt i l’aigua ( fins a 6 files d’aigua) que eixia del molí desprès de fer rodar la mola i es dividia en tres parts iguals dos anaven a la sèquia Mare o de l’Ombria i una altra tornava al riu on  estava l’assut que alimentava a la sèquia de Solana. Per tant esta pedra constituïa el punt de partida dels recs de Benilloba.

2 comentaris:

  1. És una pedra que hi ha al molí Raimundo i que servia per a repartir l'aigua recollida a l'assuten tres parts iguals o algo així.

    Vicent Ripoll

    ResponElimina
  2. Gracies Quique , per enseñarmos totes estes coses..

    ResponElimina